top of page

Σημαντική Ανακοίνωση - Νέος Νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση

Ο νόμος, ο οποίος όλοι αναμέναμε, επειδή περιλαμβάνει λεπτομερείς ρυθμίσεις για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών και ευελπιστεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο κανόνων διακυβέρνησης και για τις μη εισηγμένες εταιρείες, μόλις ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή (Ν. 4706/2020 – ΦΕΚ 136/Α/17-7-2020).


Ο νόμος αυτός είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ελληνικού επιχειρείν εν συνόλω. Προσμένουμε οι διατάξεις του να συμβάλλουν ουσιαστικά στη χρηστή διοίκηση των εισηγμένων επιχειρήσεων καθώς και να τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, γενικότερα, βοηθώντας στη δημιουργία προτύπων χρηστής διοίκησης και για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις.


Ο νόμος επιφέρει ποικίλες αλλαγές, αφού εισάγει για πρώτη φορά σε νομοθετική διάταξη στη χώρα μας την πολιτική καταλληλότητας των μελών ΔΣ, αλλά και λεπτομερείς διατάξεις για την ανεξαρτησία των μελών ΔΣ και τη λειτουργία των επιτροπών ΔΣ. Υπάρχει μάλιστα ειδική νομοθετική πρόβλεψη για τη λειτουργία δύο νέων επιτροπών, της Επιτροπής Αποδοχών και την Επιτροπής Υποψηφιοτήτων, που ενισχύουν τη διαφάνεια αλλά και την αρχή των ίσων ευκαιριών μεταξύ ικανών στελεχών. Επίσης, καθίσταται υποχρεωτική η συμμετοχή των γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών, με αναγραφή στον νόμο ποσόστωσης 25%.


H πρόκληση του ελληνικού επιχειρείν επικεντρώνεται έτσι πλέον στη σωστή εφαρμογή του νόμου αυτού, ώστε τα ΔΣ να στελεχωθούν με άξια και ικανά μέλη, ανεξαρτήτως φύλου προς όφελος της εταιρείας και των stakeholders.

Σημαντική είναι και η επιπλέον πρόκληση που αφορά στις γυναίκες, οι οποίες καλούνται εφεξής και δια νόμου να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση εταιρειών, και μάλιστα στην πρώτη γραμμή τους, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, λόγω της βραχείας μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο νεοψηφισθείς νόμος.



Νέος Νόμος για την Εταιρική Διακυβέρνηση
Download • 390KB

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ CGHUB


Μείνετε συντονισμένοι με το FORUM CHAT ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ CGHub.org για περισσότερες και λεπτομερέστερες πληροφορίες επί του νέου Νόμου, καθώς και φυσικά για την καθιερωμένη πλέον δυνατότητα της ανοιχτής συζήτησής μας με ερωτοαπαντήσεις και θέσεις.

bottom of page